Certificeringsregistratie voor telers

Kwekers van bloembollen en bolbloemen opgelet: hoe ver bent u al met certificering? Tussen nu en 2024 gelden nieuwe eisen vanuit de handel. Zo wil Platform Susainable Trade Flowerbulbs and Perennials (voorheen Platform Duurzame Handel = 21 bloembollen-handelsbedrijven) van 50% gecertificeerd product in 2020 naar 100% na 4 jaar. En Royal Flora Holland ziet graag dat haar leden in stappen vanaf 2025 tot uiterlijk 2027 hun certificering hebben geregeld. GAP moet de standaard worden volgens FSI, doch wordt voor kleinere kwekers GAP-light uitgewerkt. Als ervaren specialist in certificering loods ik u graag door alle regels en eisen. Na een analyse van uw bedrijfsprocessen komen we samen tot de beste keuzes voor uw onderneming. Desgewenst kan ik u ook totaal ontzorgen met regelmatige certificeringsregistratie en administratie.

 

MPS-ABC certificaat

De eerste stap is vaak MPS-ABC of een ander vergelijkbaar milieucertificaat als LocalGAP IDA met registratietool als GreenlinQ-data of GMN-crop. Dit zijn certificaten die aangeven hoe duurzaam de bedrijfsvoering is. Hiermee kunt u uw milieuprestaties borgen en verbeteren. Het registreert onder meer teeltplan, gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, opslag- en droogcellen, energie en afval. Vraag vooraf een offerte, want de prijzen van de verschillende pakketten kunnen flink verschillen.

GAP-certificering

Een stap verder gaat GAP-certificering, dat door steeds meer afnemers wordt vereist. Veiligheid voor mens en product en de traceerbaarheid van het product staan bij GAP (Goede Agrarische Praktijk) voorop. Benodigd zijn beleidsplannen en registratie. De twee aanbieders MPS GAP en GlobalG.A.P. zijn van gelijk niveau, maar toch zijn er belangrijke verschillen die ik u graag uitleg.

GRASP, ETI, GG-CoC

Handelaren en consumenten worden steeds kritischer als het gaat om teeltwijze en herkomst van het product. Wilt u die extra stap zetten, dan kunt u kiezen voor aanvullende sociale-modules als MPS Socially Qualified, GRASP of ETI. En GlobalGAP Chain of Custody voor traceerbaarheid en ketenbeheer in de handel. Of zelfs On the Way to Planetproof (het vroegere Milieukeur), waarmee u voldoet aan bovenwettelijke eisen voor bijvoorbeeld meststoffen en gewasbescherming.

 

 

Als ervaren specialist in certificering help ik graag de beste keuzes voor uw bedrijfssituatie te maken.